Mahlane rabarbrikook mandlite ja kaerahelvestega

See kook on küll suhteliselt lihtne ja kodune, kuid tegevuskäik koosneb küllalt mitmest etapist, et ma seda küpsetada viitsiks :P Pluss sinna kulus mõnusalt suur kogus rabarberit. Viimase lõikasin küll suures krõmpsuma jäämise hirmus liiga pisikesteks tükkideks ehk ahjus kaotas see täielikult igasuguse tekstuuri. Aga pole hullu. Kook oli gluteenivabade jahude tõttu mõnusalt omapärase maitsega. Toortatrajahu maitse on mu suur lempar! Purukiht vahel oli ka hästi mõnus. Ja kõik kokku moodustas ühe mahlase ja maitsva magushapu koogi!

Idee siit.

314 kcal/100 g

2018-07-04 18.57.49.jpg

Küpsetatud rabarber:

  • 500 g rabarbrit
  • 2 spl pruuni suhkrut
  • 1 tl jahvatatud ingverit
  • poole sidruni mahl (panin 30 ml)

Kõigepealt küpseta ahjus rabarber. Selleks puhasta rabarber ja lõika 3 cm tükkideks. Jämedamad varred lõika ka pikuti pooleks või kolmeks. Aseta rabarber ahjuvormi ning sega korralikult suhkru, ingveri ja sidrunimahlaga läbi. Küpseta rabarbrit ahjus 200 kraadi juures 15 minutit.

Purutainas:

  • 60 g külma võid
  • 50 g toortatrajahu
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • 100 g kaerahelbeid
  • 50 g pruuni suhkrut

Purutaina jaoks näpi sõrmedega või haki noaga tükeldatud või jahuga puruks, lisa küpsetuspulber, kaerahelbed ja suhkur.

Kook:

  • 200 g toasooja võid
  • 150 g pruuni suhkrut
  • 4 suurt toasooja muna
  • 100 g jahvatatud mandleid
  • 50 g toortatrajahu
  • 50 g maisijahu (panin täisteranisujahu)
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl kaneeli
  • 2 spl vanillisuhkrut
  • 0,25 tl soola

Vahusta toasoe või suhkruga heledaks kohevaks vahuks. Lisa ükshaaval (kergelt lahtiklopitud) munad, lisades järgmise, kui eelmine on vahuga segunenud. Sega jahvatatud mandlid sõelutud jahude, küpsetuspulbri, kaneeli, vanillisuhkru ja soolaga ning lisa spaatliga õrnalt segades (alt üles tõstes) vahu hulka.

Tõsta pool tainast 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse ümmargusse vormi, mille põhjas on küpsetuspaber ning mille ääred on määritud võiga. Puista peale pool purukattest, seejärel pool rabarberist (ilma küpsemisvedelikuta, jäta see alles). Laota ühtlase kihina peale ülejäänud koogitainas, puista purukate ja viimasena aseta vormi ülejäänud pool rabarbrist. Viimase osa purutainast võid ka kahes osas lisada – osa rabarberi alla ja osa peale.

Küpseta ahjus 170 kraadi juures 40 minutit, kata seejärel fooliumiga ja küpseta veel 40 minutit kuni kook on läbi küpsenud, pealt kuldpruun ja sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja (mul kulus vähemalt 20 minutit vähem). Lase koogil vormis u 20 minutit taheneda, eemalda vormist ja jäta restile jahtuma. Sõelu peale tuhksuhkrut ja valmista kreem.

2018-07-04 18.52.48.jpg

Kreem:

  • 200 g toasooja toorjuustu (mul oli u 185 g)
  • 200 g vanillimaitselist kohupiima (mul oli 195 g vanillimaitselist ricotta‘t)
  • 1 spl vanillisuhkrut
  • 2 spl suhkrut
  • 3 spl kuni 5 spl rabarberi küpsemisvedelikku (mul ei tekkinud mingit vedelikku)

Aseta toorjuust, kohupiim, suhkrud ja rabarberi küpsemisvedelik kaussi ning vahusta ühtlaseks kreemiks. Laota spaatli abil koogile ja naudi.

2018-07-04 18.55.52.jpg

This entry was posted in magus and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s