Mustsõstrakook peegelglasuuriga

See tort oli tõeline õnnetusehunnik :D Tegelikult pole midagi muud keerulist kui see kuradi peegelglasuur :D Ja spiderweb-effect‘i ei saa alltoodud lihtsa valemiga kindlasti teha. Kummaline, et selline variant kokaraamatus üldse kirjas oli. Aga pole hullu. Tegin niisama kunsti :P Teine suur probleem oli see šokolaadiriba, millele sain pihta alles siis, kui liiga hilja :D Külmunud koogile pannes tahkub see väga kiiresti, nii et feilida ei tasu, sest siluda seda pärast enam ei saa. Pigem jätta see ära. Aga seda eeldusel, et peegelglasuuriga kõik hästi läks :P

Idee siit.

2018-08-25 12.22.37.jpg

Küpsisepõhi

  • 80 g Digestive’i küpsiseid
  • 1/2 tl lagritsapulbrit
  • 2 tl külmkuivatatud vaarikajahu
  • 40 g võid

Purusta küpsised köögikombainiga jahuks ning sega lagritsapulbri ja vaarikajahuga. Sulata või ja sega küpsistega kokku. Suru segu küpsetuspaberiga kaetud 14 cm läbimõõduga koogivormi. Pane ganache‘i valmistamise ajaks külmikusse.

Mustsõstra-ganache

  • 200 g valget šokolaadi
  • 50 ml vahukoort
  • 25 ml mustsõstramahla
  • 20 ml sidrunimahla

Sulata šokolaad vesivannil ja võta tulelt.

Kuumuta vahukoor, mustsõstramahl ja sidrunimahl keemiseni ning vala šokolaadile. Sega ringjate liigutustega ühtlaseks massiks, vajadusel saumikserda läbi. Vala ganache koogipõhjale ning pane kook vähemalt 3 tunniks sügavkülma.

Keefiri-mousse

  • 4 želatiinilehte
  • 75 g suhkrut
  • ühe sidruni mahl (35 ml)
  • 200 ml vahukoort
  • 200 ml keefirit

Leota želatiinilehti külmas vees. Kuumuta suhkrut ja sidrunimahla, kuni suhkur on lahustunud. Võta tulelt. Pigista želatiinilehtedest liigne vesi ja sega kuuma siirupi hulka. Jahuta segu toasoojani.

Vahusta vahukoor pehmeks vahuks. Esmalt sega selle hulka keefir ning seejärel jao kaupa toasoe sidrunisiirup. Vala mousse tordikilega ümbritsetud 16 cm läbimõõduga koogivormi ning vajuta sellesse 14 cm vormis valmistatud koogi sisu nii, et põhi jääks ülespoole. Pane kook üleöö sügavkülma.

Peegelglasuur:

  • 5 želatiinilehte
  • 125 g valget šokolaadi
  • 85 ml vahukoort
  • 40 ml vett
  • 125 g suhkrut
  • 125 g glükoosisiirupit
  • lillat toiduvärvi

Leota želatiinilehte külmas vees.

Haki šokolaad peenelt ja pane kaussi. Kuumuta vahukoor, vesi, suhkur ja glükoosisiirup keemiseni ning võta tulelt. Pigista želatiinilehtedest liigne vesi ja sega kuumutatud koore sisse. Vala segu šokolaadile ning sega ühtlaseks. Sega hulka toiduvärv. Saumikserda segu läbi. Kata glasuuri pealispind toidukilega ning jahuta see 35 kraadini.

Spiderweb-effect

  • 30 g glükoosisiirupit
  • (valget) toiduvärvi

Kuumuta glükoosisiirup keemiseni ning sega toiduvärviga. Ma kasutasin kollast. Vala 35-kraadine peegelglasuur koogile. Tee palettnuga spiderweb‘i seguga kokku ning tõmba kiirelt üle koogi enne, kui peegelglasuur on tahkunud.

Šokolaadiriba

  • 100 g valget šokolaadi

Lõika 1,5 cm kõrgune toidukile riba, mis on tordi läbimõõduga. Sulata ja tempereeri šokolaad. Määri šokolaad tordikilele ja lase sel pisut tahkuda. Pane kile ümber tordi ja seejärel külmikusse, kuni šokolaad on täielikult tahkunud. Eemalda kile šokolaadi küljest.

2018-08-25 12.18.49.jpg2018-08-25 12.19.06.jpg

Advertisements
This entry was posted in magus and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.