Kartulivorm läätse-tomatikastmega ehk lasanje Eesti moodi

See roog üllatas mind päris korralikult. Kartul ja tomat ei tundu midagi erilist, aga kui veel köögiviljad, läätsed ja 3 sorti juustu sekka visata, saab väga põneva roa. Natuke isegi meenutas lasanjet tõesti! Kindluse mõttes keetsin kartulid enne vormi panekut poolpehmeks, sest al dente kartul ei tundunud eriti kutsuv :P Ainus asi, mida muudaks, oleks see, et juustuletist ostetud ricotta asendaks kohupiimaletis oleva ricotta‘ga. Nimelt oli see juustuleti ricotta liialt mascarpone moodi ja ei sobinud minu meelest soolasesse rooga. Ricotta kohupiim peaks aga hästi sobima! Roa valmistamine võtab omajagu aega, aga minu meelest oli see väga rahustav nädalavahetuse nokitsemine.

Idee siit.

kuuele (101 kcal/100 g)

2018-11-04 18.08.39.jpg2018-11-04 18.08.52.jpg

  • 135 g sibulat
  • 25 küüslauku
  • 300 g suvikõrvitsat
  • 115 g porgandit
  • 1 spl oliiviõli
  • 3 purki (kokku 1200 g) purustatud tomateid
  • 3 tl kuivatatud punet
  • soola ja pipart
  • 4 tl suhkrut
  • 120 g punaseid läätsesid
  • 815 g kartulit (koorega)
  • 300 g ricotta juustu (mul oli 250 g)
  • 190 g mozzarella juustu (mul oli 240 g)
  • 110 g riivitud parmesani

Haki sibul ja küüslauk. Riivi suvikõrvits ja porgand jämeda riiviga. Kuumuta suurel sügavamal pannil õli. Prae madalal kuumusel aedvilju umbes 7 minutit. Lisa tomatikonservid, ürdid, sool, pipar ja suhkur. Hauta kastet kaane all pool tundi.

Sel ajal, kui kaste podiseb, keeda läätsed soolaga maitsestatud vees pehmeks, kuid mitte katki. Selleks kulub u 7 minutit. Sega läätsed valmis tomatikastme hulka.

Lõika terava õhukese teraga noaga kartulitest pikuti suunas imeõhukesed, u 1 mm paksused viilud. Jaga viilutatud kartulid kaheks. Kaste jaga mõtteliselt kolme ossa, ricotta pooleks.

Tõsta ahjuvormi (u 30 cm x 24 cm) põhja kolmandik kastmest. Aja laiali. Lao sellele ühe kihina pooled kartulitest. Vala peale teine kolmandik kastmest ja aja laiali. Pudista kastmele pool ricotta kogusest. Sellele lao ühe kihina teine osa kartuliviiludest. Neile vala ülejäänud tomati-läätsekaste ja pudista peale teine pool ricotta’st.

Kata vorm fooliumiga. Küpseta 200 kraadi juures 40 minutit. Võta vorm hetkeks ahjust välja. Eemalda foolium ja pudista vormile mozzarella. Küpseta katmata veel 20 minutit. Lase ahjust võetud vormil 15 minutit taheneda.

Puista enne söömist peale riivitud parmesani.

2018-11-04 17.53.27.jpg2018-11-04 17.56.37.jpg

Advertisements
This entry was posted in soolane and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s