Pidulik liharull

Selleaastast jõululauda ehtis meie peres selline rull. Ise ei proovinud, aga teistele meeldis väga. Liha olevat läbinisti maitseküllane. Selle kõrvale valmiv seenekaste oli imeline. Nii rikkaliku seenemaitsega.

Idee Selveri ajakirjast Jõulukiri.

2018-12-24 18.02.10.jpg2018-12-24 18.22.30.jpg

  • 1,2 kg kuni 1,5 kg sea välisfileed
  • soola ja pipart

Lõika liha lamedaks ja enam-vähem ühtlase paksusega plaadiks ning vasarda läbi. Maitsesta soola-pipraga.

Täidiseks:

  • u 35 g kuivatatud puravikke
  • u 35 g kuivatatud õunu
  • 2 sibulat, peeneks hakitud (170 g)
  • 2 spl võid
  • 4 küüslauguküünt, peeneks hakitud (15 g)
  • 3 tl kuivatatud punet
  • 3 spl konjakit
  • soola-pipart
  • 450 g seahakkliha (lisa soovi korral 1 riivitud peet ja/või 2 riivitud porgandit)
  • 200 g kuni 300 g lehtkapsast (pista lehed 15 sekundiks keevasse vette pehmenema, nõruta sõelal ja mitmel kihil köögipaberil; mul kulus 170 g ja keetsin pikalt, et lehtkapsas pehmeneks)
  • u 100 g ameerikapärast suitsupeekonit või prosciutto’t (mul kulus 150 g)

Vala kuivatatud seentele ja õuntele (eraldi nõudes) keeva vett, hoia selles 30 minutit, kuni need on pehmed. Nõruta (jäta seente leotusvesi alles), haki peeneks, sega kokku ja jäta ootele. Prae sibul võis kuldseks, sega juurde seened-õunad ning kuumuta 5 minutit. Lisa küüslauk, pune ning prae veel minutike. Vala pannile naps ning kuumuta, kuni vedelik on imendunud. Maitsesta soola-pipraga, tõsta kaussi jahtuma ja sega hakklihaga.

Lao lihaplaadile lehtkapsas, laota seejärel hakklihatäidis u 1 cm kihina. Rulli kokku nii, et väikse „pekiga“ kiht jääb rulli lõppu. Kata peekoniga ning seo küpsetusnööriga kõvasti kinni. Prae rull õlis ümberringi jumekaks. Eelkuumuta ahi 200 kraadini.

2018-12-24 15.53.24.jpg

Pane liharull ahjuvormi ning küpseta 1 h ja 40 minutit, kuni praetermomeeter näitab liha sisetemperatuuriks 70 kraadi. Lase enne lõikama hakkamist vähemalt 20 minutit taheneda.

2018-12-24 18.20.26.jpg

Vala ahjupannile tekkinud vedelik kastrulisse, lisa 2 dl seeneleotusvedelikku. Keeda u 9 minutit, vispelda hulka 1 spl võid ja maitsesta soola-pipraga.

Serveeri liharulli kartuli ja kastmega.

This entry was posted in soolane and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s