Dopsi küpsise šokolaadi-mascarpone-kook

Biskviit tuleb sel koogil mõnusalt magus, aga väga tihke. Seega niisutasin seda korralikult kohviga. Võib veelgi julgemalt niisutada. Samas kreem on väga voolav ja ilusaid väikseid tükke on keeruline lõigata. Mustikad kippusid ka vahelt plehku panema, sest lisasin neid väga lahkelt. Kreem on suhteliselt maheda maitsega, nii et sobib väga hästi šokolaadise biskviidiga kokku. Üle ootuste hea kook :)

Idee siit.

354 kcal/100 g

2019-01-13 11.24.23.jpg

Šokolaadibiskviit:

  • 125 g tumedat šokolaadi
  • 125 g võid
  • 135 g suhkrut
  • 3 muna
  • 125 g nisujahu
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • 0,5 tl soodat

Haki šokolaad väiksemateks tükkideks. Sulata võid koos šokolaadiga madalal kuumusel, kuni kõik on ühtlaselt sulanud. Sega sisse suhkur ja jäta jahtuma.

Eralda munakollased -valgetest. Vahusta munakollased šokolaadisegu sisse. Munavalged vahusta eraldi kausis tugevaks vahuks. Sega omavahel jahu, küpsetuspulber ja sooda.
Sega õrnalt spaatliga alt üles tõstes pool munavalgevahust šokolaadisegu sisse. Sõelu peale jahusegu ja sega õrnalt kõik segamini. Lõpuks lisa ülejäänud munavalgevaht ja sega kõik kokku.

Vala koogitainas 20 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse koogivormi ja küpseta 175-kraadises ahjus 35 min kuni 40 minutit kuni keskele pistetud puutikk jääb kuivaks. Jahuta kook täielikult maha ja lõika siis suure noaga kolmeks kihiks.

Niisutamiseks:

  • 100 ml kohvi

Vooderda sama vorm, milles koogi küpsetasid, tordikilega. Aseta esimene kiht šokolaadibiskviiti vormi põhja ja niisuta kohviga. Jäta ootele.

Kreem:

  • 500 g mascarpone‘t
  • 250 ml vahukoort
  • 50 g suhkrut
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 1 pakk Mesikäpa Dopsi küpsiseid (210 g)

Vahele:

  • 125 g mustikaid (panin 175 g)

Nüüd valmista kreem. Vahusta suures kausis mascarpone, vahukoor ja suhkrud ühtlaseks paksuks vahuks. Purusta köögikombainis pool pakki küpsiseid puruks (põnevuse poolest võib jääda ka mõni suurem tükk). Vala küpsisepuru kreemi sisse ja sega ühtlaseks. Määri esimene osa kreemi (veidi vähem kui 1/3) esimesele biskviidikihile. Arvesta, et kreemi jätkuks kolmele biskviidikihile ja lõpetuseks veidi ka koogi äärtele määrimiseks. Kreemi peale aseta veidi mustikaid. Nüüd tõsta mustikatele peale järgmine biskviidikiht ja niisuta jälle kohviga. Määri peale kreem ja siis mustikad. Tõsta peale viimane biskviidikiht ja määri veidi kreemi peale. Hoia torti vähemalt 3 tundi külmas.

Kaunistamiseks:

  • 50 g mustikaid

Lõpetuseks viimistle tordi pealispind ja küljed ülejäänud kreemiga. Kaunista pealt mustikate, küpsisepuru ja püstiselt asetatud küpsisepoolikutega.

2019-01-13 11.22.10.jpg2019-01-13 11.22.29.jpg

This entry was posted in magus and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s