Kõrvitsa ja maapähklivõiga keeks

Mu mees pole üldse kõrvitsasõber. Eriti suur risk on kõrvitsat magusates küpsetistes kasutada. Olen minevikus kõrvitsast kookidega päris korralikult pange pannud. Tundub aga, et keeksis pole probleemi. Kõrvitsa maitset tunda ei jää. Selle asemel valmib eriti mahlane ja kauni värviga keeks. Katteks ei tasu šokolaadi ja vett kindlasti pooleks panna, nagu retseptis kirjas, sest siis tuleb vedel lurr, mis keeksilt maha voolab. Ehk ma sulatasin pärast vesivannil šoksi juurde, et midagi ikka katteks ka panna oleks :D Igatahes soovitan seda keeksi soojalt, sest kõrvitsavihkajast mees kiitis heaks!

Idee siit.

378 kcal/100 g

2019-01-18 18.50.09.jpg

  • 3 muna
  • 180 g suhkrut
  • 110 g oliiviõli (kasutasin rapsiõli)
  • 100 g magustamata kreemjat maapähklivõid (kasutasin tükkidega maapähklivõid)
  • 1 tl kardemoni (panin 0,5 tl piparkoogimaitseinet)
  • 1 tl kaneeli
  • 200 g kõrvitsapüreed
  • 180 g jahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 0,5 tl soola
  • 150 g tumedat šokolaadi
  • 75 ml vett ja hiljem 50 ml
  • 35 g soolapähkleid

Sega mikseri abil kausis kokku munad, suhkur, õli, maapähklivõi, vürtsid ja kõrvitsapüree. Sega jahu küpsetuspulbri ja soolaga ning lisa samal ajal edasi segades tainale. Haki 100 g šokolaadi võimalikult peeneks ja vala sellele 0,75 dl kuuma vett. Sega, kuni šokolaad on sulanud. Sisse võivad jääda mõned väiksemad tükid. Eralda tainakogusest veerandijagu eraldi nõusse ja sega selle hulka vedel šokolaad.  Vala küpsetuspaberiga vooderdatud keeksivormi vaheldumisi mõlemad tainasegud ja sega kergelt lusika abil, et siiruviirulist tainast oleks terve vormi ulatuses. Küpseta ahju alumises osas 160-kraadise alt- ja pealtkuumusega u 45 min kuni 50 minutit või kuni keeks on jumekas ja sellesse torgatud puutikk jääb puhtaks.

Lase keeksil 15 minutit vormis jahtuda, seejärel tõsta jahutusrestile. Haki peeneks ka ülejäänud 50 g šokolaadi, lisa 0,5 dl kuuma vett ja sega segu ühtlaseks. Vala segu soojale keeksile ja määri kergelt lusika või spaatli abil laiali nii, et keeksi pealmine osa saaks kaetud ja mõni šokolaadinire satuks ka külgedele. Kui küpsemisel on keeksile tekkinud mõni lõhe, siis vaata, et šokolaadisegu saaks ka sinna. Kata hakitud maapähklitega. Lase keeksil enne serveerimist jahtuda.

2019-01-18 18.49.09.jpg2019-01-18 18.50.17.jpg

This entry was posted in magus and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s