Kräsupea

Kräsupeakook oli mingi periood mu lemmikkook. Lausa nii lemmik, et bakatöö kirjutamise ajal sõin seda iga päev hommikuks. Päris kreisi :D Kuna ma poest kooke ei osta, siis nüüd ei satu ma seda üldse sööma. Ehk siis tuli ise kräsupeategu ette võtta. Arvutis oli mul täpselt kolm retsepti, mille hulgast valida. Ühe puhul oleks liiga suur kook tulnud, teises oli moos retseptis (mis minu meelest kräsupeasse ei käi) ning jäigi üle siinne retsept üle. Gluteenivabalt ei hakanud esimesel korral tegema, sest tahtsin võimalikult suurt nostalgialaksu ja täpselt seda õiget maitset. Tainast tundus algul kuidagi vähe nii suure vormi jaoks, aga süües sain aru, et kõik õige. Isegi mahlasem oleks võinud olla!

Idee siit.

269 kcal/100 g

20190201_174812.jpg

  • 220 g suhkrut
  • 1 spl vanillisuhkrut
  • 2 muna
  • 200 g hapukoort (kasutasin 10-protsendilist)
  • 220 g jahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 1 spl kakaopulbrit

Eelkuumuta ahi 180 kraadini.

Võta kaks 24 cm läbimõõduga lahtikäivat vormi, aseta põhja küpsetuspaber, määri ääred võiga ja puista jahuga üle. Võiga tasub määrida ja jahuga üle puistata ka põhjas olev küpsetuspaber. Hoia ettevalmistatud vorme taina kokku segamise ajal külmkapis.

Sega omavahel suhkrud ja munad, lisa hapukoor. Teises kausis sega jahu küpsetuspulbriga ja sõelu hapukooresegu hulka. Sega läbi ja vala 2/3 tainast ühte vormi. Küpseta 180-kraadises ahjus 20 minutit.

Ülejäänud kolmandikule tainast lisa kakaopulber, sega läbi ja toimi sarnaselt heleda biskviidiga. Kuna see on aga õhem, siis kulub küpsemiseks vähem aega (u 15 minutit). Kontrolli küpsust tikuga (sissetorgatud tikk tuleb kuivalt välja, kui biskviit on parajalt küpsenud).

Täidis:

  • 650 g hapukoort (kasutasin 10-protsendilist)
  • 30 g suhkrut
  • 30 g vanillisuhkrut

Sega hapukoor suhkrutega.

Haki hele biskviit soojana ruutudeks ja sega kohe hapukoorega läbi. Pruun biskviit aseta serveerimisalusele ja kuhja peale hapukooresegu. Võid ümber asetada ka lahtikäiva vormi ääre, mis on kaetud tordikilega, et koogi äär jääks ilus nagu mul. Aseta kook vähemalt paariks tunniks külmkappi tahenema.

Glasuur:

  • 100 g võid
  • 45 g suhkrut
  • 45 ml piima
  • 3 spl naturaalset kakaopulbrit

Tükelda või, aseta kõik komponendid potti ja kuumuta madalal tulel segades, kuni segu on ühtlane. Lase glasuur korraks keema, nii et see pakseneks ja omandaks kerge läike. Lase kattel pisut jahtuda, vala see siis koogile ja aseta kook uuesti külmkappi.

20190201_174433.jpg20190202_114256.jpg

This entry was posted in magus and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s