Jõuluhalg

See jõuluhalg oli üks eriti mõnus aastalõpunokitsemine. Iiri kohvi rullbiskviiti olin varem teinud, kuid selles retseptis olid lisatud ka vaarikad. Hea mõte, sest muidu oleks kogu kompott liiga šokolaadine ja magus tulnud. Võikreemi asemel kasutasin šokolaadivahtu, millesse tunduvalt raskem puumustrit joonistada. Siiski jäin lõpptulemusega väga rahule, mis siis, et teised mu “meistriteost” naersid :D

Idee siit.

324 kcal/100 g

2017-12-31 15.11.522017-12-31 21.48.08

Vaarikatega kohvimaitseline rullkook

  • 3 muna
  • 135 g suhkrut
  • 2 spl kakaopulbrit
  • 25 g dl nisujahu
  • 22 g kartulitärklist (kasutasin tapiokitärklist)
  • 1 tl küpsetuspulbrit

Kreem:

  • 1,5 spl konjakit
  • 1 spl lahustuva kohvi pulbrit
  • 2 dl vahukoort
  • 40 g tuhksuhkrut
  • 200 g kuni 250 g vaarikaid (panin 150 g)

Vahusta toasoojad munad suhkruga tugevaks vahuks. Sega omavahel kakao, jahu, kartulitärklis ja küpsetuspulber. Sõelu kuivainete segu munasegule ja sega ettevaatlikult ühtlaseks.

Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 220-kraadises ahjus 7 min kuni 10 minutit. Kummuta biskviit tagurpidi suhkruga ülepuistatud puhtale küpsetuspaberile. Jahuta biskviit ja immuta vähese konjakiga.

Lahusta kohvipulber vahukoores, seejärel vahusta vahukoor tuhksuhkruga ja määri kreem ühtlaselt biskviidile. Kata kreem vaarikatega (kui kasutad külmutatud vaarikaid, siis neid ei ole vaja sulatada), keera biskviit rulli. Lase pärast täidisega rullikeeramist tunnikene-kaks seista, et täidise niiskus imbuks biskviiti ning jõuluhalu kokkupanemisel rull ilusti koos püsiks.

2017-12-31 14.26.39

Beseeseenekesed

  • 1 munavalge
  • 60 g suhkrut
  • ühendamiseks 50 g tumedat šokolaadi

Hästi puhtas kausis vahusta munavalgeid (algul aeglasemalt, siis kiiremini) seni, kuni munavalgesse sügavad visplivaod tekivad. Siis lisa vähehaaval suhkur, valgeid pidevalt edasi vahustades.

Pane beseemass pritskotti ja pritsi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile seenemütsikesed ning seenejalad. Mütsikesed võiksid olla kuni 3 cm läbimõõdus, jalakesed 1 cm kuni 2 cm läbimõõdus ja pikad.

Küpseta 120-kraadises ahjus umbes 45 minutit ja lase siis jahtuda.

Jahtunud beseed liida sulatatud šokolaadi abil kokku. Esmalt lõika beseest jalakesed pealt siledaks. Siis sulata ning tempereeri šokolaad. Pintselda beseemütside alumised küljed sulašokolaadiga, siis suru õrnalt külge jalakene. Pane seenekene kuivama ja korda eelnevat kõikide beseemütside-jalakestega.

Beseed võid kuni nädal aega enne tordi tegemist valmis teha, hoia neid seljuhul õhukindlas karbis, et niiskus ligi ei pääseks! Seenekesteks kokku „kleepida“ ja tordile asetada võiksid aga veidi aega enne serveerimist.

Lihtne šokolaadivaht

  • 100 g tumedat šokolaadi (panin 50 g 70-protsendilist tumedat ja 50 g piimašokolaadi)
  • 2 dl vahukoort
  • 2 spl suhkrut
  • soovi korral rummi või koorelikööri

Valmista kreem vahetult enne jõuluhalu kokkupanemist, siis on kreemi konsistents biskviidi katmiseks hea.

Sulata šokolaad vesivannil.

Vahusta koor suhkruga pehmeks vahuks. Nirista hulka sulatatud ja veidi jahtunud šokolaad, samal ajal vahukoort vispliga aeglaselt segades. Vala juurde ka alkohol ja sega kreem ühtlaseks.

Pane jõuluhalg kokku:

Võta tordialus, millele koogi teha tahad. Lõika diagonaalis rullbiskviidilt mõlemad otsad ära ning aseta need rullbiskviidi külgedele lõikepool vastu rulli; nendest moodustuvad oksad.

Kata saadud kujund kreemiga. Et tort meenutaks puud, tõmba kahvli abil kreemile muster – piki rullbiskviiti, aeg-ajalt „oksakohti“ sisse joonistades.

Valmis jõuluhalg kaunista vahetult enne serveerimist beseeseenekestega (kui kook pikalt seisma peab, võivad kreemi peal olevad beseed niiskeks minna ja seenekesed ära murduda), soovi korral ka mõne pohlamarjaga või rohelisest martsipanist voolitud puulehekesega.

Halu külge käivad beseeseened saad õrnalt kreemi sisse vajutada, kui soovid mõnda seent halust eemale panna, määri seenejala alla veidi sulašokolaadi, mis tahenedes seene alusele kinnitab.

Viimasena sõelu peale veidi tuhksuhkrut, et saavutada „õrna lumekattega“ tort.

2017-12-31 15.11.42

Advertisements
This entry was posted in magus and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Jaga mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s